Hack zelf je OV chipkaart en reis gratis

Op 27 augustus stapte de Amsterdamse metro volledig over naar de OV-chipkaart. Inmiddels is het de beurt aan de NS. Vorige week begonnen ook zij met het landelijk invoeren van de kaart. En dat werd tijd ook. De invoering van het systeem heeft een eeuwigheid geduurd, en het lijkt trouwens nog steeds nergens op. Reizigers snappen geen zak van de kaart en belangenorganisaties klagen steen en been. Met name wat betreft de beveiliging. In 2008 werd al duidelijk dat de kaart te hacken was. En dat is voor de reiziger eigenlijk helemaal niet zo’n slecht nieuws. Dankzij dit rapport van de Radboud Universiteit kunnen ze sinds kort zelf aan de slag.

Handig hoef je er niet eens voor de zijn, blijkt uit deze Uitlegparty van Bright, waar alles nog eens simpel wordt uitgelegd.
De eenvoudigste manier om het systeem te misleiden is door een anonieme OV-chipkaart te kopen en daar een lekker saldo op te zetten. De data van je kaart kopieer je naar je computer. Vervolgens gebruik je de kaart gewoon totdat je saldo op is. Dat is het moment om thuis de gekopieerde data weer op de kaart te zetten. Op die manier herstel je de kaart en kun je ‘m opnieuw gebruiken. Uitgebreidere uitleg en benodigdheden vind je hier. (SPU)