Twitter biedt je de mogelijkheid jouw tweets te beschermen. Zo kun je voorkomen dat de hele wereld kan lezen wat je schrijft, alleen de mensen die je daadwerkelijk toestemming hebt gegeven kunnen jouw tweets lezen, toch?

Dit blijkt dus niet het geval te zijn. Dankzij de ‘real-time’ search die Twitter biedt kan de hele wereld zien wat je tweet. Beschermd of niet.

Toen developers search integreerden in Twitter hebben ze blijkbaar iets belangrijks overgeslagen, niet elke gebruiker wil dat zijn of haar teksten wereldkundig gemaakt worden. Door dit detail buiten beschouwing te houden kun je nu gemakkelijk via search zien wat afgeschermde gebruikers delen met hun vriendenkring.

Alles wat je hier voor hoeft te doen is een bezoek brengen aan de search pagina van Twitter. Als je de gebruikersnaam weet van degene van wie je de tweets wilt zien type je “from:username” (bij usernaam vul je natuurlijk de gebruikersnaam van de gebruikers in kwestie in), als je zoekt op deze termen krijg je de laatste tweets van de gebruikers waarvan je de tweets eigenlijk niet mag zien. Handig vvoor als je net een sollicitatie gesprek hebt gehad, of afgenomen.

Misschien nog verontrustender is het feit dat afgeschermde tweets hun weg lijken te vinden naar de zoekresultaten van Google. Als je op dergelijke zoekresultaten klikt geeft Twitter wel aan dat je gebruiker in kwestie zijn of haar updates afgeschermd heeft. Je kunt dus niet direct via Google de tweets van afgeschermde gebruikers bekijken. Natuurlijk kun je wel middels de eigen zoekpagina van Twitter “from:username” gebruiken en hieraan een bij Google gevonden term toevoegen. De tweet die je vond bij Google zal dan gewoon aan je getoond worden.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat maar weinig mensen van bovenstaande mogelijkheden gebruik zullen maken. Als je jouw tweets hebt afgeschermd ben je relatief onzichtbaar. Wel willen we je graag meegeven dat je niet totaal onzichtbaar bent. Met het juiste beetje kennis en inzet kan iedereen je tweets zien. Een beetje voorzichtigheid is dus geboden.