Featured Facebook Account Verwijderen

Gepubliceerd op 14 juni 2011 | door Paul Domen

10

Aandelen van Facebook kopen?

Aandelen van Facebook kopen?

Aandelen van Facebook kopen?

Facebook schijnt zichzelf voor te bereiden op een IPO ter waarde van maar liefst 100 miljard dollar. Geen kattenpis. In 2004 deed Google ongeveer hetzelfde maar dan ter waarde van ‘slechts’ 23 miljard. Meer dan 4 keer zoveel dus. Volgens CNBC zou het sociale netwerk in het begin van 2012 echt publiek gaan. Het bedrijf is nu nog compleet in handen van founders, VC’s en (angel) investeerders.

Het astronomische bedrag komt niet bepaald uit de lucht vallen. Er waren reeds rapporten beschikbaar die stelden dat een mogelijke IPO gemakkelijk meer dan 100 miljard zou kunnen opbrengen. Mocht je alvast je zakcentjes reserveren om een paar stukjes Facebook te kopen, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Facebook’s gigantische groei van de afgelopen jaren is aan het afnemen. Data van Inside Facebook laat zien dat het netwerk in april en mei ‘slechts’ 12 miljoen nieuwe gebruikers aantrok. Dit en tegenstelling tot het gemiddelde van 20 miljoen per maand van vorig jaar. Deze rem op de groei van het netwerk kan verklaard worden door de hoge mate van verzadiging in de landen waar het netwerk al een tijdje beschikbaar is. Zeg nou zelf, wie van je vrienden zit niet op Facebook?

Zou dit een reden zijn om af te zien van het kopen van Facebook aandelen? Ja en nee. De eigenlijke vraag is of Facebook als bedrijf afhankelijk is van een astronomische groei van het aantal gebruikers. Als potentiële investeerder dien je te realiseren wat Zuck’s visie is op Facebook. Facebook zal uitgroeien tot iets wat meer is dan een sociaal netwerk. Als het aan Zuck ligt wordt het netwerk het ‘nieuwe internet’. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Facebook credits, een eigen virtuele munteenheid die gebruikt kan worden om (al dan niet virtuele) goederen te kopen op Facebook. Denk eens aan al de mogelijkheden die dit systeem Facebook en aanbieders van producten/diensten biedt.

Initiatieven als credit onderscheiden Facebook van de meeste andere sociale services die het internet rijk is. Het sociale netwerk heeft namelijk de mogelijk om op andere manieren geld te verdienen dan louter met advertenties of het verkopen van data. Facebook is de bubbel voorbij.

The party didn’t stop at eleven…
(quote voor de insiders)

Tags: , , , , ,


10 Responses to Aandelen van Facebook kopen?

 1. Beursvolger says:

  Facebook zal misschien de 1e dag stijgen, maar de velen IPO’s van Linkedin, Renren etc hebben duidelijk gemaakt dat dit wel degelijk een bubbel is.
  Is dus de ideale shortkandidaat; 750 miljoen gebruikers en een waarde van boven de 100 miljard, dat is meer als 100$ per gebruiker. Linkedin heeft laten zien dat die waarde veel te hoog is.
  Facebook zou dan meer als 10$ netto per gebruiker op lange termijn jaarlijks moeten verdienen, uitgaande van een max groei naar 1 miljard gebruikers. Het verleden heeft uitgewezen dat de winnaars van vandaag de verliezers van morgen zijn.
  Veel succes met facebook kopen….

 2. Paul Domen says:

  Short gaan op Facebook? Durf je dat aan? Persoonlijk vind ik een waardering van 100 Dollar per gebruiker oom behoorlijk veel maar het is wel goed je te realiseren dat Facebook op het punt staat om deze gebruikers op veel meer manieren kan monetizen dan een Linkedin.

  Toch?

 3. Beursvolger says:

  Het is afwachten op de gegevens voor de IPO; maar de aandeelhouders willen niet voor niets nu cashen.(waaronder Goldmansachs)
  De huidige winst van Google is ruim 8 miljard op een beurswaarde van 192 miljard; Facebook moet 100 miljard gaan kosten (volgens de geruchten nu) met een winst van 1 miljard.
  Facebook zal de winst dus moeten verviervoudigen om aan de verwachtingen te voldoen, het zal in ieder geval volatiele handel worden de 1e dagen. Linkedin is inmiddels wel al ruim 50% gedaald t.o.v. top. Kijk uit met gehypte aandelen; na Google lijkt iedereen bang de boot te missen.

 4. Paul Domen says:

  Dat klinkt inderdaad niet bijzonder hoopgevend. Toch blijf ik er bij dat Facebook meerwaarde heeft t.o.v van bijvoorbeeld linkedin. Het bedrijf heeft meer potentiële inkomsten bronnen. Misschien dat Facebook een lange termijn strategie behoeft?

 5. Pingback: #flashback TEED.nl blikt terug op de week | TEED.nl | media, gadgets en innovatie

 6. Pingback: Blind daten met Banjo (soort van) | TEED.nl | media, gadgets en innovatie

 7. Pingback: Blik op Google’s + (plus) project | TEED.nl | media, gadgets en innovatie

 8. Pingback: MySpace in de aanbieding | TEED.nl | media, gadgets en innovatie

 9. Pingback: Facebook vraagt beursgang aan | TEED.nl

 10. Pingback: Facebook failliet in 2015? | TEED.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Over deze blogger

(27) Studeerde commerciële economie en communicatie wetenschap, houdt van kekke spullen en mooie ideeën. Paul is professioneel internetter bij Social&Co.Back to Top ↑