Als je bij het woord printer nog steeds aan A4’tjes moet denken heb je de afgelopen jaren onder een steen geleefd. We printen tegenwoordig van alles. Mode, design en (over een tijdje) drugs. Drugs? Ja, drugs.

Dat wil zeggen, wetenschappers werken al een tijd aan een chemicaliënprinter. Natuurlijk niet in de eerste plaats om ravertjes van middelen te voorzien om nog langer door te gaan. Maar voor de goedkopere en efficiëntere productie van medicijnen. Het idee is als volgt: als iedereen op elke plek zijn eigen medicijnen kan printen heb je nooit te maken met lastige distributie, zorg je voor lagere kosten en kun je gemakkelijker specifieke medicijnen ‘maken’ die voor een de gemiddelde farmaceut niet rendabel zouden zijn.

Cronin stelt dat de printers beveiligd kunnen worden tegen de productie van drugs. Ongeveer zoals Apple sommige apps van de iPhone weert. Juist. Jailbreak anyone?

Als je ook maar één aflevering van Breaking Bad hebt gezien dan weet je dat medicijnen en drugs eigenlijk synoniem aan elkaar zijn. Dan hebben we het niet noodzakelijkerwijs over medicijnen voor jou en de buurvrouw maar vaak ook over het een en ander om de binnenkant van een paard te repareren. Inderdaad, dat joepiepoeder is eigenlijk een soort paracetamol voor een koe.

Hoe dan ook, Lee Cronin, Professor aan de universiteit van Glasgow ziet het proces als volgt voor zich:

  • Je zoekt naar het juiste recept ergens op het internet en koopt het van een online apotheek.

  • Het ‘recept wordt je gemaild of je je download het ergens.

  • ‘Cartridges’ koop je ergens en installeer je in je printer.

  • Print je medicijn!

Dat klinkt natuurlijk prima in theorie maar laten we eens kijken hoe de ‘echte wereld’ hier mee om zou gaan. Om te beginnen, als je content kan kopen op het internet dan kun je het naar alle waarschijnlijkheid ook downloaden. Gratis welteverstaan. Daarnaast weet jij ongetwijfeld ook dat iedereen kan publiceren op het internet. Het is dus een kwestie van tijd voordat iemand een receptje voor een eigen medicijn (lees: party stuff) publiceert.

Cronin voorspelt zelf een florerend thuisgebruik. Hij voorspelt dat er veel minder veelgebruikte medicijnen verkocht zullen worden. Medicijnen voor niet levensbedreigende kwalen maak je zelf. Simpele dingen dus, weet je wat ook bijzonder simpel te fabriceren schijnt te zijn? MDMA en nee, we hebben geen recept voor je (Oké toch wel maar mail ons niet als jouw experiment de reden voor een ontploffing is). Cronin stelt zelf dat de productie van verboden middelen beperkt kan worden. Zelf vindt hij de manier waarom Apple haar iPhone beschermt tegen ongewenste apps een goed voorbeeld. De jailbreak bestaat kennelijk niet in de wereld van super slimme mensen.

Cronin voorspelt dat het ongeveer 10 tot 15 jaar duurt voordat je thuis medicijnen kunt printen. Wij voorspellen een extra maand voordat je XTC uit je printer kunt laten rollen…