Ha! De Noord/Zuidlijn. Peanuts vergeleken met de enorme en indrukwekkende tunnels onder Manhattan in New York. Daar wordt as we speak keihard gewerkt aan een de East Side Access, een uitbreiding van de reeds bestaande Long Island Rail Road. En zo te zien worden daar geen halve maatregelen genomen. Potverdikkeme.

Aanvankelijk zou het project, in 2006 gestart, al in 2014 klaar zijn. Dat is helaas – net als bij ons zeg maar – niet gelukt. Nieuwe opleverjaar is nu 2019. Tegen die tijd moeten de tunnels zo’n 24 treinen per uur aankunnen. Om je een idee te geven: dat zijn 162 duizend bezoekers van én naar Grand Central per dag. Kan de Gemeente Amsterdam nog wat van leren. Noord/Zuidlijn XL!

New Yorks’ Metropolitan Transportation Authority maakte op 12 februari al wat foto’s van de voortgang. Bizar!